06
Feb
08

Integriti dan Peranan Keluarga

oleh : Zubayry Abady Sofian

Pendahuluan 

Seperti yang kita sedia maklum, Pelan Integriti Nasional ( PIN ) yang bertujuan memantapkan keutuhan atau integriti rakyat Malaysia telah dilancarkan oleh Y.A.B Perdana Menteri pada bulan April 2004 yang lalu.  PIN merupakan satu gagasan yang menyeluruh untuk memadukan segala usaha dan sektor dalam inisiatif membasmi rasuah, meningkatkan asas moral dan tingkah-laku yang baik, meluaskan amalan beretika, dan meningkatkan dedikasi terhadap tanggungjawab awam bagi mereka yang berkhidmat dalam sektor awam.   

Kempen Meningkatkan Tahap Keutuhan 

Kesedaran atau keprihatinan  terhadap usaha memantapkan integriti orang ramai memang telah wujud sejak beberapa tahun yang lalu. Ini meliputi usaha memantapkan nilai-nilai murni, kempen membanteras rasuah, usaha menerapkan nilai-nilai Islam, usaha meningkatkan keutuhan sektor kerajaan serta dedikasi dan disiplin kakitangan awam.  Malahan pernah juga diadakan kempen menyerap etika perniagaan yang baik di kalangan sektor swasta. Tidak ketinggalan juga usaha di peringkat sekolah untuk memupuk asas moral yang tinggi di kalangan penuntut kita. 

Integriti merupakan satu ciri yang menyeluruh yang berkait rapat dengan peribadi kita, amalan dan tingkah-laku kita serta sikap dan perbualan dan cara kita menjalankan tugas harian dan perhubungan kita sesama individu yang lain. Walau apa pun istilah integriti yang ditakrifkan, unsur utama iaitu budi pekerti yang baik serta kejujuran tetap menunjangi istilah integriti itu.  Hanya istilah ini begitu luas dan boleh merangkumi beberapa perkara penting lain seperti etika, tadbir urus, disiplin, ketelusan  dan sebagainya. 

Sehubungan dengan itu adalah sesuai satu pelan tindakan yang menyeluruh diwujudkan untuk menggabungkan semua dasar dan tindakan serta penerapan nilai yang baik disatukan dalam satu pelan tindakan yang sepadu. 

Peranan Institusi Keluarga 

PIN menitikberatkan peranan keluarga dan individu dalam pelaksanaannya. PIN  memandang bahawa sifat dan tingkah-laku yang baik bermula dari kecil khususnya dari rumah dan sekolah lagi. Pembabitan keluarga dan komuniti setempat dalam gerakan pemantapan integriti akan menjamin kejayaan agenda menjadikan integriti sebagai budaya masyarakat dalam jangka panjang. Pendekatan ini selaras dengan hakikat bahawa masyarakat Malaysia merupakan sebuah masyarakat yang berorientasikan keluarga dan komuniti. 

Keluarga adalah unit paling asas bagi pembentukan sikap dan nilai murni dalam diri setiap anggotanya. Keluarga seharusnya memastikan agar suasana keluarga adalah sentiasa ceria dan sihat untuk memupuk sosiobudaya dan nilai yang baik di kalangan kanak-kanak dan anggota keluarga yang lain. Ini akan memastikan seseorang individu itu mempraktikkan amalan yang baik apabila mereka keluar dari rumah dan berinteraksi dengan rakan dan individu yang lain dalam menjalankan tugasan mereka. 

Ibu bapa mempunyai tanggungjawab untuk mendidik anak-anak mereka supaya dapat mengamalkan tingkah laku yang baik di kalangan ahli-ahli keluarga, jiran-jiran, rakan-rakan sekolah dan sebagainya. 

Untuk tujuan ini PIN telah menggariskan tanggungjawab jabatan kerajaan, NGO, dan sektor swasta untuk memupuk keluarga bahagia, penyayang dan sihat.  Antara cadangan lain dalam PIN adalah seperti berikut:- 

* Mengadakan Hari Keluarga di semua peringkat.

* Menggalakkan perancangan kewangan keluarga.

* Mewujudkan kursus keibubapaan.

* Menggalakkan konsep Rumahku Syurgaku.

* Memantapkan khidmat kaunseling untuk keluarga.

* Mengadakan pendidikan seks yang sesuai.

* Mengadakan kursus perkahwinan untuk orang Islam dan bukan-Islam. 

Bagi tujuan menggalakkan keselamatan dan kesejahteraan dan perlindungan dalam keluarga maka PIN telah menggariskan cadangan-cadangan berikut:- 

* Tumpuan kepada penjagaan kanak-kanak khususnya kesihatan mereka.

* Mengadakan hari kanak-kanak.

* Menggalakkan aktiviti fizikal yang sihat.

* Memupuk nilai-nilai murni di kalangan kanak-kanak.

* Memantapkan perlindungan wanita di tempat kerja.

* Mengadakan pusat penjagaan Dua Generasi untuk menjaga warga tua dan kanak-kanak.

* Mengadakan program untuk memanfaatkan warga tua.

* Mengadakan ruang temu mesra di kawasan perumahan. 

Seterusnya, untuk tujuan menghayati pembelajaran berterusan, PIN mencadangkan seperti berikut:- 

* Mendidik kanak-kanak tentang hak mereka berkaitan penjagaan dan  pembangunan.

* Memantapkan nilai-nilai murni seperti kebersihan, kebersihan alam sekitar, penjagaan    harta awam.

* Mengadakan program nilai untuk menghormati warga tua.

* Mengadakan program menghormati undang-undang.

* Mengadakan kempen membanteras keganasan rumah tangga. 

Selanjutnya untuk melaksanakan cadangan-cadangan di atas, beberapa kementerian telah diarah bagi merancang program dan projek yang selaras dengan cadangan di atas. Sebagai langkah pertama, Kementerian Pembangunan Wanita dan Pembangunan Keluarga bersama-sama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan berserta Kementerian Pelajaran telah diarah oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) untuk merancang pelbagai program selaras dengan  cadangan PIN. Namun begitu, setiap program dan aktiviti yang dirancang kerajaan, NGO dan pihak swasta tidak akan mencapai impak maksimum sekiranya anggota masyarakat itu sendiri tidak memainkan peranan untuk menjayakannya. 

Sesungguhnya tanggungjawab melaksanakan PIN ini adalah penting dalam usaha meningkatkan keutuhan warga Malaysia dalam kegigihan kita mengejar pembangunan ekonomi dan fizikal. Kadangkala kita terperangkap dengan godaan seperti tawaran rasuah, hadiah-hadiah yang mahal dan sebagainya. 

Y.A.B Perdana Menteri pernah menyatakan Malaysia mempunyai kemudahan fizikal bertaraf dunia tetapi mempunyai mentaliti bertaraf dunia ketiga. 

Tanggungjawab melaksanakan PIN bukan terletak di atas bahu Kerajaan sahaja.  Pihak swasta dan  NGO juga bertanggungjawab untuk melaksanakan cadangan PIN selaras dengan hasrat menggalak peranan  masyarakat sivil dan amalan yang telus. 

Semoga nukilan ringkas ini dapat menggerakkan keinginan ibu bapa untuk memantapkan asuhan moral dan peribadi yang baik di rumah demi usaha mencapai keutuhan bangsa dan Negara. Di samping usaha memupuk keluarga bahagia dan sihat mereka juga boleh memainkan peranan positif dengan bekerjasama dengan pihak NGO seperti persatuan dan pertubuhan yang berkaitan untuk meluaskan lagi tenaga sukarela dalam usaha melaksanakan Pelan Integriti Nasional.

Advertisements

0 Responses to “Integriti dan Peranan Keluarga”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Advertisements
February 2008
M T W T F S S
« Jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

%d bloggers like this: